ORTHODOXE KERK VAN DE HEILIGE PANTELEIMON
KOLLUMERPOMPNIEUWS


Communiquť van het Bestuur van het Aartsbisdom van 25 april 2016

Op voorstel van Zijne Alheiligheid patriarch Bartholomeus heeft de Heilige Synode van de Oecumenische Troon mgr Jean van Charioupolis overeenkomstig het besluit van de Algemene Buitengewone Vergadering van het exarchaat van 28 maart van dit jaar bevorderd tot titulair aartsbisschop en benoemd tot patriarchaal exarch van de orthodoxe parochies van Russische traditie in West-Europa.

Update: De intronisatie zal plaatsvinden op donderdag 26 mei om 17 uur in de Alexander Nevsky kathedraal te Parijs.

Bron: Aartsbisdom der Russisch-Orthodoxe kerken in West-Europa - 25.4.2016


Communiquť van het Bestuur van het Aartsbisdom van 29 maart 2016

De buitengewone Algemene vergadering van het aartsbisdom van de Russisch-orthodoxe kerken in West-Europa van 28 maart 2017 heeft Zijne Excellentie bisschop Jean van Charioupolis aangewezen voor de canonieke verkiezing van de toekomstige aartsbisschop door de Heilige Synode van de Ćcumenische Troon.

Bron: Aartsbisdom der Russisch-Orthodoxe kerken in West-Europa - 30.03.2016

Nieuwe priester in Maastricht

Op 27 september is hiŽromonnik Pawel (Karczewski) in de kathedraal van Warschau tot priester gewijd. Hij heeft van aartsbisschop Savva van Warschau en geheel Polen toestemming gekregen om tijdelijk de parochie van de Hl. Johannes Chrysostomos & Servatios te Maastricht te dienen; zijn tijd in Maastricht zal hij benutten voor het voltooien van zijn theologische studie met een doctoraat aan de Katholieke Universiteit in Leuven (B).
Foto's van de wijding zijn te zijn op de website van de Poolse orthodoxe kerk. Meer informatie op de website van de parochie Maastricht.

Bron: Parochie van de Hl. Johannes Chrysostomos & Servatios - 12.11.2015


Onderscheiding vader Theodoor

Tijdens de Goddelijke Liturgie op 10 november 2015 in de kathedraal van de H.Alexander Nevsky heeft aartsbisschop Job aan aartspriester Theodoor van de Voort het recht toegekend om de mitra te dragen.

Bron: Aartsbisdom der Russisch-Orthodoxe kerken in West-Europa - 10.11.2015
Nieuwe hulpbisschop

Op 15 maart 2015 is Jean (Renneteau) in Chambťsy (GenŤve) tot bisschop van Charioupolis gewijd. De Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat heeft hem gekozen tot hulpbisschop van de patriarch en ter beschikking gesteld van aartsbisschop Job van Telmessos.

Bron: Aartsbisdom der Russisch-Orthodoxe kerken in West-Europa - 10.11.2015


Aartsbissschop Job Paasboodschap van aartsbisschop Job van Telmessos

De Paasboodschap 2015 van aartsbisschop Job van Telmessos kunt u lezen op de website van de parochie van de Heilige Myrondraagsters in Breda. Beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Frans, Russisch, Engels en Italiaans.Aartsbisschop Job van Telmessos

Aartsbissschop Job

Vrijdag 1 november is archimandriet Job (Getcha) door de buitengewone algemene vergadering voorgedragen als aartsbisschop van het aartsbisdom der Russisch-Orthodoxe Kerken in West Europa (exarchaat van het oecumenisch patriarchaat). De Heilige Synode van het oecumenisch patriarchaat heeft hem op 2 november gekozen tot aartsbisschop van Telmessos en exarch van de oecumenisch patriarch. De bisschopswijding van vader Job zal plaatsvinden op 30 november 2013 in de patriarchale kathedraal in Istanbul. Op donderdag 5 december volgt de intronisatie in de kathedraal van de H.Alexander Nevsky (rue Daru, Parijs).
Zie ook de foto's op flickr en op www.orthodoxie.com (klik op "photographies de cette ťlection au Phanar")
Een interview is te lezen op risu.org.ua.
Begrafenisdienst van mgr GabriŽl van Komana

De begrafenisdienst van mgr GabriŽl van Komana vond zaterdagmorgen plaats in de kathedraal van de H.Alexander Nevski in Parijs. De dienst werd geleid door mgr Emmanuel, samen met metropoliet Joseph en mgr Marc van de Roemeense metropolie. Ook archimandriet Job (Getcha) en een groot aantal priesters, overige geestelijken en gelovigen waren aanwezig. Verder mgr Gťrard Daucourt, de Rooms-katholieke bisschop van Nanterre, samen met Richard Escudier, in het bisdom Parijs verantwoordelijk voor de oecumenische relaties, en een Armeense bisschop.
Bekijk het fotoverslag en lees de preek van mgr Emmanuel.
Klik hier voor een kort filmverslag.
Aartsbisschop GabriŽl

Aartsbisschop GabriŽl van Komana overleden

Aartsbisschop GabriŽl van Komana, voormalig bisschop van het aartsbisdom van de kerken van de Russisch-orthodoxe traditie in West-Europa en exarch van de Oecumenische Patriarch, is op 26 oktober in Maastricht in de Heer ontslapen. Hij werd 67 jaar.
Aartsbisschop GabriŽl stond van mei 2003 tot januari 2013 aan het hoofd van het aartsbisdom van de parochies van de Russische traditie in West-Europa, waarvan de zetel gevestigd is in Parijs en dat een status van interne autonomie heeft binnen het Oecumenisch Patriarchaat. Hij was lid van de Assemblťe van Orthodoxe bisschoppen in Frankrijk (AEOF) en rector van de h. Alexander Nevski-kathedraal aan de rue Daru in Parijs. Tevens was hij rector van het theologisch Instituut Saint Serge dat aan het aartsbisdom gelieerd is.
In Nederland heeft vladyko GabriŽl als priester gediend in o.a. Maastricht alvorens hij tot bisschop van het aartsbisdom van de 'rue Daru' werd gekozen. Hij behoorde tot de inspirators van de Vereniging van orthodoxen h. Nikolaas van Myra en was in het algemeen een warm pleitbezorger van meer samenwerking tussen de orthodoxe jurisdicties in West-Europa. Op de jongstleden Ledendag van de Vereniging was de toen al ernstig zieke vladyko GabriŽl nog onze eregast en ontmoette hij menig vriend en oude bekende uit den lande. Achteraf blijkt dit een van zijn laatste openbare optredens te zijn geweest. Eeuwige gedachtenis!